Kiezen voor verlangen…..in Oosterbeek.

kiezen voor verlangen...in OosterbeekHet is een vraag die nog steeds regelmatig gesteld wordt. Waarom we vanuit de Randstad verhuisd zijn naar Oosterbeek, drie jaar geleden.

Omdat we zo graag op een andere manier wilden wonen. Met meer natuur dichter om ons heen. Een grotere tuin. Bos heel dichtbij. Makkelijk buiten kunnen zijn. Het gevoel van ruimte. Ruimte om vanuit die basis de rest vorm te geven.

Voor het werk is het zeker niet handig. Daarvoor hadden we veel beter kunnen blijven waar we waren. Allebei. Langere reizen voor mijn man. Voor mij voor een deel opnieuw beginnen, opbouwen. Dat vind ik niet makkelijk. Sowieso al niet, maar zeker nu ook ik de invloed van het economisch tij goed kan voelen is dat best moeilijk.

Geen logische of vanzelfsprekende stap dus.

Dat heeft tijd gevraagd. Bang voor de consequenties voor geld, werk, reizen. Kijken naar wat het verlangen echt is, waar het om gaat, waar het praktische mag meespelen en waar ook echt niet. Dat het dus zeker niet Drenthe of de Achterhoek zou worden was duidelijk.
Maar wel Oosterbeek. Wandelend op verkenning. We kregen er zelfs nog een beetje glooiing door de stuwwal. rivier en uiterwaarden in de buurt, het kleinste filmhuis van Nederland en een leuk buurtje bij. Een trein en snelweg in de goede richting.
Hier komt het voor ons samen op dit moment.

Het leven van een verlangen klinkt heel bijzonder. Dat is het ook. En het feit dat het kan, dat je de mogelijkheid krijgt/hebt om die keuze te kunnen maken is ook bijzonder. Voor ons is het heel belangrijk dat we dat hebben gedaan. Dat we onszelf dit hebben gegund, door de bezwaren heen. Ruimer kijken dan wat logisch en verstandig is. Kiezen voor wat echt belangrijk is.  En dan ook je leven zich daar omheen laten vormen en aanpassen, ook met de minder leuke dingen.

Je kunt lang niet altijd kiezen in het leven.

Er gebeuren heel veel dingen waar je niet voor kiest. Maar heel vaak kan het ook wel. Veel vaker dan ik denk. En heel vaak merk ik dat het me helpt om de keuze niet zo strak zwart-wit te maken, maar juist het geheel te blijven zien. Dan wordt vaak ineens duidelijker wat ik wil.

Wat het hier wonen me brengt is dat mijn leven veel gewoner is geworden. Dat klinkt misschien raar, maar ik ervaar het zo. Ik ben me heel goed bewust van ‘de luxe waarin ik verkeer’. Ik geniet er volop van. En tegelijkertijd is mijn leven heel gewoon. Veel thuis en buiten,  in de tuin, in het bos.

Met veel grote kleine dingen.

Vanmorgen de eekhoorns die zich voor het eerst weer melden in de lariks. De specht in het bos. De geur van de regen.
Het is zoveel dichter bij wat ik ben. En dat maakt het zo gewoon en eenvoudig.
En juist in het gewone zo dierbaar.

5 thoughts on “Kiezen voor verlangen…..in Oosterbeek.

 1. petepel

  Ik begrijp het wel, maar kan me ook voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is. Dat afstand nemen vervolgens helpt, is waar. Je moet af en toe het grote geheel kunnen overzien om het kleine geluk te kunnen waarderen.

  Reply
  1. Dagmar van Rijnberk Post author

   Hoi Peter,
   Voor mij is het niet het afstand nemen, maar juist in het midden van alles zijn waardoor ik het geheel kan zien.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *