Meridiaan Chi Kung

Chi Kung (ook wel geschreven als qigong) betekent letterlijk het werken met en cultiveren van energie door adem. Het is de kunst van het bewust en aanwezig bewegen.

Meridiaan Chi Kung is een krachtige set van bewegingen die de energiestroom in de meridianen stimuleert en het lichaam opent. Het is een speelse en uitnodigende bewegingsvorm die vreugde en vitaliteit geeft.

Meridiaan Chi Kung

Meridiaan Chi Kung op Tenerife

De bewegingen zijn gekoppeld aan de vijf elementen (metaal, aarde, vuur, water en hout) en vallen samen met de verschillende lichaamsfuncties (bijvoorbeeld aarde met de maag, milt en alvleesklier. Water met de blaas en de nier). De vijf elementen vinden we terug in de natuur en alle processen in ons werkzame of persoonlijk leven om ons heen, maar zijn ook in ons lichaam te vinden en te ervaren. Meridiaan chi kung versterkt de eenheid van de natuur in onszelf en met de natuur om ons heen.

Door eenvoudig en bewust te bewegen ontstaat er een opening om dieper in je lichaam te zinken, contact te maken met de bron van vitaliteit. De moeite met een beweging zit vaak meer in het hoofd of in de emotie en niet zozeer in het fysieke. Daar niet over gaan nadenken maar eenvoudig bewegen en aanwezig zijn bij het proces wat zich in je lichaam afspeelt, brengt veel verandering. Daar is geen kennis voor nodig. Het leven en je lichaam als leraar.

Door de bewegingen regelmatig te doen voel je dat de externe bewegingen je helpen om de interne bewegingen in je lichaam te voelen. Een vervolgstap is de beweging in het interne te laten beginnen en zo de externe expressie te zien van wat er intern leeft, je levensenergie. Zo kun je je levensenergie verhogen en verbeteren en kan de intelligentie die in je lichaam aanwezig is zich tonen. En neem je op een natuurlijke en aanwezige manier je plek in de wereld in.

De oefeningen zijn zo opgebouwd dat iedereen ze op zijn manier kan oefenen. Meridiaan chi kung werkt echter niet alleen op de meridianen, maar ook op de organen, pezen, spieren en botten. Interne kracht, pezenkracht, flexibiliteit en een evenwichtige lichaamsstructuur worden opgebouwd. Het regelmatig herhalen van de oefeningen bouwt innerlijke kracht en bewustzijn op in de verschillende dimensies/lagen van ons mens-zijn: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Deze bewegingen zijn ontwikkeld door Dirk Oellibrandt, waarbij het lichaam zijn grootste leermeester was. Het is een zeer complete set van bewegingen.
In de 6 basisoefeningen komen in principe alle aspecten van de overige oefeningen al aan de orde. Het vormt een mooie, eenvoudige en afgeronde set van bewegingen waarmee veel verdieping en opbouw van energie mogelijk is. De volledige reeks bestaat uit 18 bewegingen (6 basis-, 6 versterkende- en 6 integrerende bewegingen).

LEES OOK:
Lichamen houden van bewegen!