“All issues are in your tissues”. Hoe shiatsu en bodywork werkt.

shiatsu en bodyworkBodywork en shiatsu, het is handarbeid. Het is het ambacht van aanraking met handen en hart.

Leven maakt indruk.

En laat indrukken achter. Ook in je lichaam. Als ervaring die wordt opgeslagen. Soms tijdelijk, soms blijvend. Zodat je lichaam zich ernaar gaat vormen. En ook de andere lagen van je leven, zoals emoties, gedachten.

Een voorbeeld. Er gebeurt iets en je houdt je adem in. Als dat vaak genoeg gebeurt, of als de schrik groot genoeg was, wordt dit je normale manier van doen. En adem je steeds op die manier. Altijd een beetje ingehouden of hoog in je borst. Ook als er niets te schrikken is. Je lichaam vormt zich daar omheen, gaat er naar staan. Zo gebeuren er steeds dingen, groot of klein die hun sporen nalaten. Het lichaam is zo een drager van vele herinneringen en ervaringen.

“All issues are in your tissues”

 

Wat doet shiatsu en bodywork dan?
Aanraking die echt in je komt en raakt voorbij de oppervlakte. Precies waar je weerstand of pijn zit. Precies op die plek is er contact. Contact met de informatie of lading of het gemis dat je ooit hebt ervaren en je eigen hebt gemaakt.
En vooral contact met datgene wat er onder ligt: de zee van potentieel, je natuur aan mogelijkheden. Die daar geduldig aanwezig is en wacht tot ze aan de oppervlakte kan komen. Nog onbewust omdat die ervaring of lading of wat dan ook er voor zat.
Doordat er ruimte komt, je lichaam zich weer herinnert kan het (weer) mee gaan doen.

Aanraken op deze manier is voor mij heel bewust luisteren naar de taal van het lichaam. Het verhaal dat via de aanraking wordt verteld, volgen. Aanwezig zijn. Verbinden vanuit openheid.
Door mezelf te verbinden met de natuurelementen, de wijsheid en diepte van het universum en de aarde. Daar van proeven, ontdekken en er nog steeds heel veel van leren.

Zonder iets te willen veranderen. Ruimte bieden om te herinneren, zodat verandering vanzelf gebeurt.
Stil en vitaal tegelijkertijd. Soms zacht, soms pijnlijk.
Soms emotioneel, dan weer heel stil in de diepte.
Altijd weer anders. Steeds opnieuw mooi om te ervaren, om samen met de ander in die ervaring te zijn.

Aanraking als voeding voor lichaam en ziel. Zodat deze meer en meer samenkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *