Het levenskrachtritueel

Dat is een hele mond vol: Levenskrachtritueel.

Klopt, het is ook niet niks. En toch heel eenvoudig.
Een reeks (chi kung) bewegingen die makkelijk te leren zijn. Echt waar. Zeker voor degene die meteen aan Meridiaan Chi Kung denken, zeg ik het er toch even bij.

De impact ervan is groot. Ook eenvoudig, maar dan meer als in Eenvoudig of Eenvoud.

En waarom een ‘ritueel’?  Het is een oefening die je steeds opnieuw kunt doen en steeds anders ervaart. Steeds opnieuw betekenis krijgt, zoals een ritueel.
Beweging en meditatie die samenvallen. Verbonden met de plek of de ruimte waarin leven steeds opnieuw geboren wordt. Verbonden met de tijdloze wijsheid die er dan gewoon is.

Daarin groeit levenskracht.

Ik doe het zelf heel graag.

Ik voel me daarna altijd heel levend en helder, klaar voor wat ik verder te doen heb.
Elke keer ervaar ik het weer anders, zijn er andere stukken die ik intenser beleef, of waar ik juist moeite heb om iets te ervaren, een te worden met de beweging. Dan voel ik bijvoorbeeld ineens een knoop in mijn maagstreek, of het is alsof de ene helft van mijn lichaam meer beweegt dan het andere. Of ik voel heel sterk de ruime helderheid van het metaal/herfst-element, maar ik kan die opgaande kracht van het hout/lente-element maar niet vinden. Dan ineens oefent een merel zijn lentelied in mij.
Om maar wat voorbeelden te noemen.

Dat is zoals ik het beleef én dat is helemaal niet belangrijk. De kunst is juist me er niet teveel mee te bemoeien, het alleen maar te ervaren.

Het leven zijn werk laten doen! En dan ervaren dat er als vanzelf iets veranderd, zonder al die moeite en gedoe.
Dat is hoe het in het dagelijks leven ook gaat. Nou ja, zou moeten gaan…. Me elke keer weer opnieuw te openen voor hoe leven zich in mij laat zien.

Het levenskrachtritueel laat me die weg steeds opnieuw ervaren, ontwikkelen of misschien beter nog: herinneren.

Een voorproefje:

ECHT PROEVEN? Kom naar de lessen die ik 9 en 23 maart geef! In twee ochtenden leer je de reeks en de betekenis van de bewegingen. Je kunt er meteen zelf mee aan de slag. Zie de pagina over het Levenskrachtritueel.

DOE MEE EN SCHRIJF JE IN: info@energieinontwikkeling.com

2 thoughts on “Het levenskrachtritueel

 1. Marga Sijm

  Hallo Dagmar,
  Het lijkt mij heerlijk om te doen, deze 2 ochtenden, alleen is de afstand Wervershoof – Wageningen best wel groot…. Is er een kans om deze ochtenden in of in de buurt van Amsterdam te geven?

  Ik lees het graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  Marga Sijm

  Reply
  1. Dagmar van Rijnberk Post author

   Hoi Marga,
   Excuus voor de late reactie. op de een of andere manierwas je reactie in de spam gekomen. Opgelost nu. De lessen zijn nu in Wageningen gepland, maar ik kan ook op andere locaties werken. Ik neem via de mail rechtstreeks contact met je op.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *